Dietetycy i specjaliści od zdrowego stylu życia podkreślają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie jest to tylko banalny slogan, ale teoria poparta wieloma badaniami. Eksperci żywienia zgodnie mówią, że odpowiedni posiłek zjedzony o poranku przyczynia się do prawidłowej pracy całego organizmu. Ale jak to ze zdrowymi poradami bywa, często trudno się do nich dostosować. Wstając w tygodniu do pracy, szkoły lub na uczelnie, wolimy trochę dłużej pospać niż krzątać się po kuchni.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, kiedy śniadanie jest już gotowe, a my nie musimy się martwić o jego przygotowanie. Najlepiej widać to podczas urlopowych wyjazdów. Śniadaniowy szwedzki stół w hotelu zawsze przyciąga tłumy wygłodniałych gości. Talerze uginają się od świeżo usmażonej jajecznicy, a koszyki z ciepłym pieczywem muszą być szybko uzupełniane przez obsługę. W takiej sytuacji poranny posiłek staje się jedną z przyjemniejszych części dnia.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej