Przewodnik powstaje z myślą o miłośnikach dobrego jedzenia. Niezależni i anonimowi krytycy w ciągu roku odwiedzają setki miejsc w całej Polsce. Potajemnie testują, smakują i oceniają nie tylko jakość dań, ale również standard obsługi, wystrój i atmosferę. „Gault & Millau” recenzuje restauracje w 20-punktowej skali. W zależności od wyniku przyznawane są kucharskie czapy, których prestiż porównywalny jest ze znanymi gwiazdkami Michelina.

W Łodzi krytycy „Żółtego przewodnika” znajdują coraz więcej miejsc, które zasługują na wyróżnienie. W tym roku punkty i kucharskie czapy otrzymało 18 łódzkich restauracji (o dwie więcej niż w poprzedniej edycji). Autorzy „Gault & Millau” jako najlepszą restaurację w Łodzi kolejny raz wskazali Quale Restaurant. Za nowatorską kuchnię i eleganckie wnętrza przyznano 14 punktów i dwie – w pięciostopniowej skali – kucharskie czapy. Informacja na temat prestiżowego wyróżnienia dla Quale zbiegła się ze zmianą na stanowisku szefa kuchni. Po trzech latach pracy z restauracją pożegnał się Szymon Stach, jego miejsce zajął Paweł Pyra. Niemniej utalentowany kucharz gotujący wcześniej m.in. w czterogwiazdkowym hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej