Miejsce: Gastromachina

Adres: ul. Piotrkowska 89

Kuchnia: burgery

Czym różni się hamburger od burgera? Dla mnie ten drugi to ucywilizowana wersja tego pierwszego. Można powiedzieć, że burger to hamburger XXI wieku. Nie wiem, skąd wzięła się zmiana nazwy. Być może hamburger budził złe skojarzenia, produktu podawanego z okienka czerwonej budki, gdzie mikrofalówka była podstawowym narzędziem pracy, a tani keczup i nakładane plastikowym widelcem surówki uchodziły za jedyne słuszne dodatki. Hamburger to także symbol sieciowych fast foodów, które na dobre zadomowiły się w kulinarnej świadomości polskiego konsumenta.

ZOBACZ TAKŻE: Pin Up American Burger. Studencki burger na Lumumbowie [APETYT NA ŁÓDŹ]

Kulinarne "must have"

Burger ma być zdecydowanie czymś lepszym. Daniem przygotowywanym z dbałością o każdy składnik – od bułki, przez mięso, kończąc na dodatkach i wymyślnych sosach. Tutaj nie ma miejsca na mikrofale i paczkowane kotlety. Jest za to rozgrzana płyta grillowa i setki kucharskich pomysłów. Dzisiaj burgery można spotkać w wielu łódzkich lokalach.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej