Miejsce: Forno Nero

Adres: ul. Piotrkowska 79

Kuchnia: włoska

Zaglądamy do kulinarnego kalendarza. 9 lutego – przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji już po raz trzeci organizowany jest festiwal Jemy w Łodzi Pizza Fest. 10-dniowe wydarzenie rozpoczęło się tydzień temu i potrwa do niedzieli. Bierze w nim udział ponad 50 łódzkich pizzerii i restauracji. Wybrane lokale przygotowały pizze w zupełnie nowych odsłonach. Festiwalowych placków można próbować zarówno na miejscu, jak i z dowozem do domu.

ZOBACZ TAKŻE: Marlenka i knedliki, czyli esencja czeskiej kuchni na Księżym Młynie [APETYT NA ŁÓDŹ]

Postanowiliśmy skorzystać z pierwszej opcji – i na Pizza Fest udaliśmy się do Forno Nero.

Czym jest napoletana?

Pizzeria działa od ponad pół roku w podwórku Piotrkowskiej 79. Jej specjalnością jest pizza neapolitańska wypiekana w piecu opalanym drewnem. Obecnie to jedyne miejsce w Łodzi, gdzie można spróbować tego włoskiego przysmaku. Czym napoletana różni się od klasycznej pizzy? Chodzi przede wszystkim o samo ciasto. Powstaje ono z odpowiedniej odmiany włoskiej mąki i małej ilości drożdży. Po wyrobieniu ciasto dojrzewa, nie ma mowy o żadnym mrożeniu. Dzięki temu staje się miękkie i lekkie dla żołądka. Pizza neapolitańska wypiekana jest bardzo krótko – od 60 do 90 sekund. Dlatego wymaga użycia pieca, który zapewni bardzo wysoką temperaturę. Ten w Forno Nero rozgrzewa się do ponad 400 st. C. Charakterystyczny jest także sam wygląd pieca. Okrągła konstrukcja ozdobiona jest czarną mozaiką z ceramiki i białym napisem Forno Nero, co po włosku oznacza właśnie czarny piec.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej