Ciasta na Trzech Króli

4/6

MARCIN STĘPIEŃ

Święto Trzech Króli miało też tradycje kulinarne. W ''Dzieciach z Bullerbyn'' opisany jest zwyczaj zapiekania migdała w cieście. Kobieta, która znajdzie migdał, wyjdzie za mąż w ciągu roku. W Polsce też była zabawa w Migdałowego Króla. Piekło się rogale z dwoma migdałami dla kobiet i mężczyzn. Kto trafił na migdał, zostawał królem i królową. Było powiedzenie: ''Która dostanie migdała, dostanie i Michała''.

W Polsce piekło się też ośmiokątny placek nazywany gorenflot - od nazwiska mnicha, który go wymyślił w XVI wieku. Wypieka się go w ośmiokątnej formie. Siedem części przeznaczono dla gości, ósmą dla Boga. Pieczono także szczodraki z kapustą. Robiono pierogi z serem i pierogi sójki, czyli z burakami cukrowymi i kaszą jaglaną pieczone w piecu chlebowym. Na Podlasiu, Kurpiach, Warmii i Mazurach pieczono z ciasta figurki zwierząt dla dzieci, zwane byśkami.

Wszystkie zdjęcia
  • Święto Trzech Króli
  • Królowie i dary
  • K + M + B
  • Ciasta na Trzech Króli
  • Kolędnicy