Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Tak tak, zwyczaje niewątpliwie chrześcijańskie, w pełni katolickie :D
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    SZCZODRAKI
    Składniki:
    Duży burak cukrowy, pół kilograma mąki pszennej, pół szklanki soku buraczanego, 5 dag drożdży.
    Przygotowanie:
    Gotujemy burak i ścieramy na tarce, sok odciskamy. Drożdże rozpuszczamy w podgrzanym soku
    buraczanym, dodajemy trochę mąki i czekamy aż wyrosną. Następnie wraz ze startym burakiem
    dodajemy je do mąki i zagniatamy ciasto. Masę zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie
    formujemy bułeczki i wkładamy na natłuszczoną blachę. Czekamy, aż jeszcze trochę wyrosną.
    Pieczemy pół godziny.
    Przepis z książki "Smak dzieciństwa: pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji Regionu Łowickiego"
    już oceniałe(a)ś
    0
    0