Mleko prosto od krowy, jaja, wiejskie masło, świeżo wyciskane soki, przepyszne sery i wędliny, warzywa i owoce - wszystko od sprawdzonych, lokalnych rolników i rzemieślników, można zamówić zaledwie kilkoma uderzeniami w klawisze komputera. Wszystko ekologiczne, swojskie, pozbawione zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Zamówienie dotrze pod drzwi już następnego dnia. Umożliwi to Pora na Pola - internetowy targ naturalnego jedzenia z dostawą do domu, który zawitał do Łodzi.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Specjaliści z internetowego targu żywności wyszukują dostawców na rynkach, festiwalach zdrowej żywności, a czasem znajdują ich dzięki podpowiedziom klientów. Ich celem jest zarówno oferowanie dobrej jakości jedzenia, smaków, jakie pamiętamy z dzieciństwa, jak i wsparcie lokalnych rolników i wytwórców żywności.

Pora na Pola. 100 dostawców

– Wszystko zaczęło się w 2017 roku. Prawdę mówiąc – od moich własnych doświadczeń związanych z poszukiwaniem zdrowej, pełnowartościowej żywności. Zmieniłem wtedy swoje nawyki żywieniowe. Potrafiłem jechać kilkadziesiąt kilometrów po ekologiczne jaja. Miód dla siebie i przyjaciół przywoziłem aż z Mazur. Z naszych rozmów wynikało, że jest zapotrzebowanie na warzywa, owoce i nabiał prosto od rolnika. I tak się to zaczęło – mówi Adrian Piwko, założyciel i prezes „Pora na Pola". – Zacząłem budować bazę potencjalnych dostawców. Wybierałem najlepszych. Doskonale pamiętam, jak kiedyś na ryneczku na warszawskim Ursynowie kupiłem masło. To było najlepsze masło, jakie kiedykolwiek jadłem. Zapytałem sprzedawcę o producenta. Ale niewiele się dowiedziałem, poza tym, że to „taki Andrzej ze wsi Rupin pod Ostrołęką". Nazwiska oczywiście mój rozmówca nie pamiętał. Więc pojechałem do tego Rupina. Chodziłem od domu do domu i pytałem. Wreszcie znalazłem Andrzeja. No i jest naszym dostawcą.

Dziś internetowy targ żywności „Pora na Pola" ma 100 dostawców. Każdego z nich pracownicy firmy osobiście odwiedzili, zapoznali się z warunkami upraw lub produkcji. Do współpracy zapraszali wyłącznie tych, którzy oferowali zdrową żywność i z pasją opowiadali o tym, co robią. W wielu przypadkach kontynuują rodzinną tradycję pszczelarską, serowarską, piekarską.

Firma oferuje dziś ponad 1200 produktów żywnościowych z całej Polski. Wszystkie można znaleźć na stronie https://poranapola.pl/.

Pora na Pola. Pierogi z dynią, chipsy z topinamburu, kolorowa marchew...

Każdego miesiąca zwiększa się liczba produktów. Nie znajdziemy ich z pewnością w sieciowych sklepach. Strzałem w dziesiątkę okazały się pierogi z dynią, chipsy z topinamburu, kolorowa marchew, która dodaje zupom niezwykłego smaku, oraz pstrąg w kwasie mlekowym i winie. Firma oferuje także jakościowe mięsa, swojskie wypieki, zdrowe kiszonki, oleje, kasze, słodycze, słowem: pełne wyposażenie lodówki i spiżarni.

Pora na Pola
Pora na Pola  Fot. Materiały prasowe

– Okres pandemii ograniczył gospodarstwom możliwość sprzedaży produktów na targach, lokalnych bazarach, do hoteli, przedszkoli i restauracji. Dlatego postawiliśmy na handel żywnością w internecie. Nasza firma w 2020 roku zwiększyła obroty 6-krotnie, a wspólnie z nami rosną nasi dostawcy – doposażają swoje zakłady, modernizują gospodarstwa, inwestują w samochody transportowe i zatrudniają pomocników. Jestem przekonany, że nasza obecność w Łodzi stworzy takie możliwości dla lokalnych wytwórców żywności – podkreśla prezes. Dodaje, że firma nawiązała współpracę z pierwszymi dostawcami żywności z regionu łódzkiego, między innymi z: Wekownią z Łodzi, Gospodarstwem Rolnym Pani Danusi spod Ozorkowa, rodzinną tłocznią soków Wiatrowy Sad z Kałęczewa, Kozią Farmą z Drużbina i łódzką herbaciarnią Paleta.

Dzięki otwarciu nowego magazynu przy ul. Budy w Łodzi firma chce znacząco rozszerzyć bazę dostawców zdrowej żywności o kolejne gospodarstwa z województwa. Już dziś przywożone są tam na bieżąco zamówione przez klientów artykuły spożywcze. Tam też są rozdzielane i komponowane według zamówień klientów. Każda dostawa pakowana jest w ekologiczne, wygodne do przenoszenia kartony. Magazyn nie robi zapasów, dzięki czemu unika marnowania żywności i strat.

Pora na Pola. Zakupy z dostawą pod drzwi

Jak zrobić zakupy? Należy złożyć zamówienie w internecie do godziny 15.00. Zakupy zostaną dostarczone następnego dnia w godz. 18.00–20.00.

Pora na Pola
Pora na Pola  Fot. Materiały prasowe

Wkrótce „Pora na Pola" chce zaoferować klientom możliwość dokonywania regularnych zakupów na abonament. Proces doboru produktów do koszyka ułatwiać będzie system rekomendujący, oparty na ulubionych produktach, historii zamówień, sezonowości wyrobów, a nawet lokalizacji zamawiającego, aby proponować zakupy u rolników działających w najbliższej okolicy.

Uwaga konkurs!

25 października po godzinie 12.00 na fanpage`u lodz.wyborcza.pl na FB opublikujemy konkurs związany ze zdrowym odżywianiem. Do wygrania vouchery zakupowe do zrealizowania w serwisie www.poranapola.pl.

Zapraszamy do udziału!

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej