Agata Bielska
8 tys. zł na eksperymentalny projekt badawczo-artystyczny ''Laboratorium zielonej kuchni miejskiej''
- Od kilku lat moja ścieżka rozwoju wiąże się ze zgłębianiem antropologii jedzenia i wiedzy dietetycznej, zbieram wiedzę o lokalnych zwyczajach podróżując po Azji i Europie oraz wiedzę o zdrowej diecie, studiując współczesną dietetykę, Tradycyjną Medycynę Chińską, makrobiotykę, uczestnicząc w warsztatach w Polsce i zagranicą. Mój projekt będzie dotyczył badania tego, jak gotowanie staje się medium artystycznym. W ramach projektu przeprowadzę cykl warsztatów, stworzę wielokanałową video - instalacje oraz przygotuje występ VJ-kulinarny, opierający się na eksperymentalnych działaniach obrazem ruchomym i gotowaniu społecznościowym.
Interesuje mnie poszukiwanie formy działania wykraczającej poza konwencjonalne pojęcia działań artystycznych czy społecznych. Chcę działać na pograniczu różnych mediów i dziedzin, by stworzyć wydarzenie żywo angażujące publiczność, na nowo definiujące obszar działania artysty sztuk wizualnych. Od zawsze interesowało mnie tworzenie sztuki wchodzącej w dialog z życiem codziennym, sztuki, która nie boi się zmieszać z tym, co przyziemne i przez to daje szanse ujrzenia rzeczy pozornie zwyczajnych i oczywistych w zupełnie nowym świetle.
Wszystkie komentarze