Fot. Małgorzata Kujawka / Agencja Wyborcza.pl
Oscar's Bar, hotel andel's, Ogrodowa 19
Natomiast Oscar's Bar, czyli jedna z restauracji w hotelu andel's, zaprasza na ''Menu 4 kultur'' - inspirowane historią Łodzi. Powstało w oparciu na tradycjach czterech narodowości - polskiej, niemieckiej, rosyjskiej i żydowskiej.
Kuchnię rosyjską reprezentują m.in. pierogi litewskie (smażone, podawane z sosem agrestowym - 20 zł) oraz ziemniaki po litewsku (zasmażane z białym serem i cebulą) - potrawy, które były przysmakiem carycy Katarzyny II.
Dużą część nowej karty stworzonej przez Mirosława Jabłońskiego, szefa kuchni hotelu andel's, stanowią dania kuchni staropolskiej: jest rosolnik - bulion drobiowy z kaszą perłową i warzywami (10 zł), kaczka pieczona z jabłkami (podawana z ziemniakami smażonymi z tymiankiem i sosem z trawy żubrowej - 45 zł) i sum duszony w śmietanie (39 zł).
Kuchnię niemiecką w Oscar's Barze reprezentują m.in. żeberka duszone w kapuście (z czerwonym winem i rozmarynem, zapiekane w śliwkowej pomadzie - 33 zł).
Wśród przysmaków kuchni żydowskiej warto wymienić efektowną przystawkę, czyli śledzie Maurycego - z dodatkiem karmelizowanych gruszek, migdałów i sosu z buraków (15 zł). Z racji lokalizacji nie mogło zabraknąć też przysmaku Poznańskiego: zupy grzybowej z kapustą (14 zł).
Wszystkie komentarze