Olga Chayka, właścicielka i szefowa kuchni cukierni Babkarnia
Jako specjalistka od babeczek proponuję swój popisowy przysmak w odsłonie świątecznej. Piernikowe babeczki są proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne. Podczas pieczenia, w całej kuchni będzie unosił się apetyczny zapach mieszanki przypraw: cynamonu, goździków i imbiru.
Potrzebne będą; 12 foremek do minitart lub dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, piekarnik, dwie miski, bezwzględnie świąteczny nastrój.
Piernikowe babeczki
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (szklanka to 250 ml)
1 szklanka cukru brązowego
50 g migdałów w płatkach
2-3 łyżki kakao
1 czubata łyżka cynamonu
2/3 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/2 torebki proszku do pieczenia
1/2 torebki sody oczyszczonej
60 g masła
2/3 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
2 duże jajka (XL)
2/3 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej krojonej w kostkę
Dodatkowo lukier lub 100 g czekolady (wg gustu biała, gorzka itd.), marcepan, bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W misce przy użyciu łyżki lub łopatki łączymy ze sobą masło (temp. pokojowa), cukier brązowy i miód. Mieszając dodajemy po jednym jajku. W drugim naczyniu łączymy wszystkie suche produkty. Do tej miski wlewamy ''mokre'' składniki i wyrabiamy na jednolitą masę, starając się nie mieszać zbyt długo.
Ciasto dzielimy na ok.12 porcji i wilgotnymi dłońmi wykładamy nimi suche foremki (nasze foremki mają ok. 9 cm średnicy) lub formujemy placuszki o wysokości ok. 1,5 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Pieczemy ok. 15 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem i ewentualnie dopiekamy. Studzimy i wyciągamy z foremek. Dekorowanie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. My proponujemy dwie wersje. Pierwsza: nakładamy na babeczkę marcepan na nim lądują gwiazdka anyżu, kandyzowana skórka pomarańczy w którą wbijamy goździki, kawałek cynamonu, kandyzowany imbir. My zalecamy podawać z gorącą czarną herbatą, do której wrzucamy wszystko co jest powyżej marcepana i robimy sobie niesamowity napar.
Wersja druga: babeczkę polewamy czekoladą (rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżeczką oleju) lub lukrem. Dekorujemy bakaliami, orzechami połączonymi ze sobą miodem albo innymi świątecznymi dodatkami.
Wszystkie komentarze