Oliwa, ul. Piotrkowska 79
Właścicielami Oliwy są Damian i Kamil. Pizzerię otworzyli trzy miesiące temu. - Lokal był w bardzo złym stanie. Musieliśmy zrobić generalny remont. Sami zbudowaliśmy też piec opalany drewnem. Po dwóch dniach trzeba było zmienić jego konstrukcję, bo pizza piekła się zbyt wolno. Teraz wystarczą cztery minut i ciasto jest już zarumienione - opowiada Damian.
Specjalnością Oliwy jest włoska pizza na cienkim cieście. - Nie jesteśmy sieciówką, więc nic nie jest nam narzucane odgórnie. Możemy dowolnie modyfikować nasze menu. Sami kupujemy świeże produkty lub sprowadzamy składniki z Włoch. Przygotowujemy dania tak, jak byśmy chcieli robić je dla siebie - mówi Damian.
MARCIN STĘPIEŃ
W menu Oliwy do wyboru jest blisko 30 rodzajów pizzy. Wszystkie dostępne są w dwóch rozmiarach: 32 i 40 cm. Idąc za przykładem najlepszych włoskich pizzerii, szczególnie polecana jest wersja klasyczna z pomidorami pelati, mozzarellą z mleka bawolego i świeżą bazylią w cenie 22 zł. Za dużą diavolę z mozzarellą i pikantnym salami trzeba zapłacić 28 zł. Pizza z mozzarellą, szynką, pomidorami i rukolą kosztuje odpowiednio 20 i 24 zł.
W ofercie lokalu jest także niespotykana gdzie indziej pizza fit. Jej recepturę opracował Kamil, który na co dzień zajmuje się kulturystyką. Odpowiednio zbilansowane składniki powodują, że pizza ma o 30 proc. mniej kalorii.
Wszystkie komentarze