Sushi w dłoń
Sushi w dłoń to wspólny pomysł Dominiki i Mateusza. W połowie lipca otworzyli lokal przy al. Kościuszki 22. W menu klienci nie odnajdą klasycznego sushi, ale handrolle, czyli australijską wariacją na temat przysmaku Kraju Kwitnącej Wiśni. Ryżowa rolka wypełniona smakowitymi dodatkami zawijana jest w glon nori, ale nie jest krojona w okrągłe kawałki. Dzięki temu handrolla możemy złapać i zjeść jak tortillę czy burgera, bez potrzeby używania pałeczek.
Sushi w dłoń oferuje osiem rodzajów ryżowych rolek w cenach od 10 do 15 zł. Przygotowano warianty dla mięsożerców, wegetarian, wegan i bezglutenowców. Oprócz pokrojonych w podłużne paski warzyw w środku ryżowej rolki lądują m.in. krewetki w tempurze z migdałami, tatar z łososia, chrupiący kurczak lub wołowina przyrządzana na ostro. Każdy handroll podawany jest w zestawie z sosami. Tych do wyboru jest aż pięć: słodko-ostry wasabi sprite, ziołowo-miętowy chimichurri, klasyczny sojowy, pikantny majonezowy oraz przygotowywany na bazie wędzonych papryk chipotle.
MARCIN STĘPIEŃ
Wszystkie komentarze