Więcej
    Komentarze
    Pani Wioletto, potrwa jest zarejstrowana w ministerstwie jako potrawa regionalna. Plyndze, plindze ale nie żadne plendzle !!! www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Plyndze-plendze-plindze-placki-kartoflane
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    "plendzle" ? Co to za idiotyzmy, może jedli frędzle od firanek lub pędzle do golenia.
    @pawel.lewski Mistrzu, to, że o czymś nie wiesz, nie znaczy, że nie ma. Sprawdź chociażby w internecie. www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Plyndze-plendze-plindze-placki-kartoflane
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @literka_m nadal nie widzę plendzli; w międzyczasie poprawiono literówkę :)
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Pamiętam wodziankę. Jadało się to w Łodzi. Były też leberka, prażoki, zalewajka, czarne...
    @wasiliuk Leberka to była wątrobiana, tylko bez komunistycznego wkładu w postaci papieru toaletowego. Teraz tę rolę przejęły parówki, ten wytwór gastronomii do niedawna składał się z oczu, skór i paznokci, teraz nawet tego nie ma.
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    @pawel.lewski nalot z niemieckiego en.wikipedia.org/wiki/Leberkäse
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    sama jesteś plendzel
    już oceniałe(a)ś
    1
    2