Ramen
Od kilku lat ramen podbija kulinarny świat, a moda na japońską zupę dotarła także do Polski. Danie wymyślili Chińczycy, a pokochali Japończycy. Regionalnych odmian ramenu w Japonii jest co najmniej tyle, ile rodzajów pizzy we Włoszech. Ramen to bardziej pełnowartościowe danie główne niż zupa kojarzona z lekkim posiłkiem. Co może się w nim znaleźć?
Podstawą jest bulion przygotowywany najczęściej na kościach wieprzowych, doprawiany solą, sosem sojowym lub pastą miso. Obowiązkowym składnikiem ramenu jest także makaron przyrządzany na dziesiątki sposobów. Wśród dodatków - wymagających wcześniej wielu przygotowań - w japońskiej zupie można odnaleźć m. in. plastry gotowanej lub pieczonej wieprzowiny owoce morza, kamaboko lub narutomaki, czyli "ciastko" wyrabiane z mięsa białych i czerwonych ryb oraz jajka w różnej postaci i mieszanki orientalnych warzyw i przypraw.
Wszystkie komentarze