Gault&Millau 2017
Pierwszy żółty przewodnik Gault&Millau został wydany we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie to międzynarodowe wydawnictwo obejmujące 12 krajów. Przewodnik powstaje z myślą o miłośnikach dobrego jedzenia. Niezależni i anonimowi inspektorzy w ciągu roku odwiedzają tysiące restauracji i hoteli. Testują, smakują i oceniają nie tylko jakość potraw, ale również standard obsługi. W tym roku uroczystą galę i premierę polskiej edycji przewodnika zorganizowano w odnowionych wnętrzach łódzkiego EC1.
Gault & Millau ocenia restauracje w 20-punktowej skali. W zależności od zdobytych punktów przyznawane są kucharskie czapy (maksymalnie pięć). Restauracje z najlepszymi wynikami trafiają do przewodnika, którego prestiż porównywalny jest z kultowymi gwiazdkami Michelina.
W Polsce żółty przewodnik ukazał się już po raz trzeci. W poprzedniej edycji kucharskie czapy przyznano dziewięciu restauracjom z Łodzi. W tym roku ich liczba zwiększyła się do 10. Niektóre z nich powtórzyły swój sukces.
Wszystkie komentarze