mat. Festiwal Dobrego Smaku
1 z 17
Awangarda, ms2 Muzeum Sztuki, ul. Ogrodowa 19
Śmietankowy pudding z wanilią podany na lekko wytrawnym sorbecie z owoców lasu, otoczony karmelizowanymi orzechami oraz cytrynowym pate de fruit z prosecco, świeżymi malinami i biszkoptowym mchem. Do tego orzeźwiająca lemoniada z ciemnych owoców i tymianku.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
2 z 17
Cukiernia Sowa (Solaris Park), ul. Tuwima 15
Sycylijska Uczta, czyli deser na bazie sera ricotta ze śmietanką, sokiem z limonki, kawałkami czekolady i świeżymi owocami oraz kawowo-pomarańczowy napój granita.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
3 z 17
Czekolada Retro Cafe, ul. Moniuszki 11
Cannoli siciliano - uczta dla podniebienia schowana w rurce, czyli kruche rurki ze słodkim kremowym nadzieniem z serka ricotta, podawane z posiekanymi orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Uzupełnione napojem Caffe Shakerato - mocne espresso z porcją lodów orzechowych, słodką śmietaną i sosem czekoladowym.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
4 z 17
Foto Cafe 102, ul. Piotrkowska 102
Tarta Tytanów z cappuccino, czyli ciasto tartowe z jabłkami, figą, jogurtem greckim oraz z sosem waniliowo-anyżowym. Do tego klasyczne cappuccino.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
5 z 17
Hort Cafe, ul. Piotrkowska 106/110
Marokańskie Figo-kawo, czyli deser lodowy łączący smak śmietankowego sernika, słonego karmelu, orzechów, fig i miechunki oraz orzeźwiające ice latte wzbogacone aromatem trawy cytrynowej.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
6 z 17
Kawiarnia Bean&Buddies, ul. Piotrkowska 276
Herbaciana Panna Cotta, czyli Panna Cotta połączona z sokiem z limonki i odrobiną zielonej herbaty serwowane z Espresso.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
7 z 17
Klubokawiarnia DalekoBlisko, ul. Piotrkowska 138/140
Ekler d'Or, czyli ekler z kremem chałwowym i granatem w złotej polewie karmelowej z pistacjami podany z klasycznym espresso.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
8 z 17
Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie, ul. Traugutta 2
Trzy lodowe tapasy: chrupiący biszkopt, pomarańczowy sorbet wzbogacony likierem z dodatkiem czekolady; lody o smaku pistacji sycylijskich z dodatkiem oliwy z oliwek ułożone na migdałowo-daktylowym cantuccini; sorbet melonowy, wzbogacony smakiem wina, zestawiony z dojrzewającą szynką serrano, podany na chlebku inspirowanym saj. Podawane z lemoniadą pomarańczowo-cytrynową ze świeżymi ziołami.
TOMASZ STANCZAK
9 z 17
Manu Cafe, ul. Drewnowska 58
Dekonstrukcja tiramisu, czyli ciasto z palonej białej czekolady z musem z serka mascarpone oraz żelem z espresso posypane kakaem.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
10 z 17
Pijalnia Czekolady E.Wedel, ul. Piotrkowska 69
Churros z gorącą czekoladą E.Wedel, czyli ciasto parzone wzbogacone sokiem pomarańczowym, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, posypane cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość podawana z gorącą deserową czekoladą E.Wedel i Czekotubką karmelową.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
11 z 17
Przędza, ul. Piotrkowska 107
Puszysta dekonstrukcja cappuccino, czyli lekka kawowa pianka w wyglądzie przypominająca cappuccino serwowana z naparem z owocu kawowca - cascara.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
12 z 17
Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez, ul. Piotrkowska 120
Cytrynowa tarta "w rozsypce", czyli krem o smaku cytrynowym z nutą tymianku otoczony maślanym pokruszonym sable, serwowany z krakersikiem o smaku tymiankowym, pudrem z suszonych cytryn i suszonym plasterkiem cytryny. Podawane z napojem pomarańczowo-grejpfrutowy z nutą tymianku.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
13 z 17
Słodka Pracownia, ul. Piotrkowska 115
Truskawkowy zawrót głowy, czyli migdałowe ciastko dacquoise z kandyzowanymi i świeżymi truskawkami udekorowane kremem waniliowym z mascarpone.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
14 z 17
The Brick Coffee Factory, ul. Piotrkowska 136
The Cold Brick, czyli gorące brownie podawane z bitą śmietaną i dodatkiem konfitury wiśniowo-żurawinowej oraz porcją zimnej kawy Nitro z syropem arbuzowym.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
15 z 17
Tubajka, plac Zwycięstwa 3
Trzmiele Morele, czyli rozmarynowy biszkopt, przekładany morelowym kremem na bazie mascarpone podawany z galaretką z cytryny, pyłkiem pszczelim i pianką pomarańczowo-tymiankową. Do tego lemoniada na bazie butterfly pie z cytryną i miodem lawendowym.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
16 z 17
waFFle, ul. Piotrkowska 138/140
Ulica Sezamkowa, czyli waFFel bąbelkowy z lodami chałwowymi z czarnym sezamem, "plastrem miodu", brzoskwinią i żelem z owoców granatu. Całość podawana z Earl Grey latte z wodą różaną i kardamonem.
mat. Festiwal Dobrego Smaku
17 z 17
Zjadliwości, ul. Piotrkowska 102a
Różane atayef z glazurowanymi morelami, czyli ciecierzycowe, różane placuszki z czarnym twarożkiem sezamowo-rabarbarowym, pod kardamonowo-pomarańczową glazurą z moreli i granatu, oprószone pistacjami. Podawane z lemoniadą z granatu i grillowanego winogrona z tymiankiem.
Wszystkie komentarze