mat. Jemy w Łodzi
Ramen Festival
Ramen to obok sushi jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które w ostatnim czasie szturmem podbija Europę. Orientalny przysmak coraz częściej spotykany jest także na polskim rynku gastronomicznym.
- To bardziej danie główne niż zupa - podkreślają Agata Zarębska i Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi, organizatorki Ramen Festivalu. Kiedy w zeszłym roku organizowały pierwszą edycję imprezy, nie spodziewały się, że spotka się ona z tak dużym zainteresowaniem. Na dowód podają liczby. Zeszłoroczny zwycięzca - restauracja Zielony Chrzan - wydała blisko 600 porcji festiwalowego ramenu!
Sekret tej wyjątkowej zupy tkwi w jej różnorodności. W Japonii ramen przygotowywany jest na setki sposobów, według różnych stylów i z różnymi dodatkami. To idealna inspiracja dla szefów kuchni, którzy mogą stworzyć swoje autorskie wersje. Podstawą każdego ramenu powinien być esencjonalny bulion, ważny jest także specjalny makaron oraz liczne dodatki, które zamieniają zupę w sycące i rozgrzewające danie.
W drugiej edycji Ramen Festivalu bierze udział 10 łódzkich restauracji. Każdy z nich przygotuje własną wersję orientalnego przysmaku. Na liście znalazły się nie tylko lokale na co dzień specjalizujące się w kuchni japońskiej. W zestawieniu odnajdziemy propozycje ramenów z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami oraz opcje wegańskie. W festiwalowych miskach goście odnajdą egzotyczne składniki, jak fasolka edamame, kapusta pak choi czy kimchi, ale pojawią się też akcenty lokalne: modra kapusta kiszona, polskie śliwki czy sok chrzanowy. Festiwal potrwa do 26 listopada. Ceny ramenów wahają się od 18 do 28 zł w zależności od restauracji.
Goście mogą nie tylko próbować okazjonalnych zup, ale także wyrażać swoje opinie i wskazywać faworytów na stronie i Facebooku portalu Jemy w Łodzi. Ostatecznie zwycięzcę plebiscytu wyłoni jury. Sprawdźcie, jakie rameny przygotowały łódzkie restauracje.
Wszystkie komentarze