Gault&Millau 2018
Pierwszy żółty przewodnik Gault&Millau został wydany we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie to międzynarodowe wydawnictwo obejmujące 12 krajów. Przewodnik powstaje z myślą o miłośnikach dobrego jedzenia. Niezależni i anonimowi krytycy w ciągu roku odwiedzają tysiące restauracji. Potajemnie testują, smakują i oceniają nie tylko jakość dań, ale również standard obsługi i atmosferę lokalu. Można doliczyć się aż stu aspektów, na które zwracana jest uwaga - od przywitania gości, poprzez prezentację potraw, kończąc na karcie alkoholi, czy dostępności miejsc parkingowych.
Gault&Millau ocenia restauracja w 20-punktowej skali. W zależności od wyniku przyznawane są kucharskie czapy, których prestiż porównywalny jest z kultowymi gwiazdkami Michelina. 20-19 punktów to pięć czapek, 18-17 - cztery, 16-15 - trzy, 14-13 - to dwie czapki, 12-11 punktów oznacza jedną czapkę. Lokale z 10 punktami nie dostają żadnej czapki, ale ich recenzja jest umieszczana w przewodniku.
W polskiej edycji żółtego przewodnika na 2018 rok znalazło się 580 restauracji (o 120 więcej niż przed rokiem), 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić. Z Łodzi wyróżniono 16 restauracji, o dwie więcej niż w poprzedniej edycji. Z przewodnika wypadła jedna restauracja, ale za to w jej miejsce pojawiły się trzy nowe. Trzem restauracjom obniżono oceny, a tylko dwie otrzymały więcej punktów. Które lokale mogą pochwalić się prestiżowymi czapami kucharskimi?
Wszystkie komentarze
Affogato
Ato sushi
Motywy
Delight (Andel’s)
U Kretschmera (Tabaco)
Filharmonia Smaku
MITMI (OFF Piotrkowska)
Lokal
Anatewka
Gronowalski - aktualna nazwa: Browar Księży Młyn
Drukarnia
Skład Wina i Chleba
Galicja
Piotrkowska Klub 97
Fatamorgana
Piwnica Łódzka