King Kong
ul. Piotrkowska 217
O nowe miejsca wzbogaciło się także podwórko przy Piotrkowskiej 217. Pod koniec roku otworzył się tam King Kong, restauracja specjalizująca się w kuchni tajskiej. Zgodnie z założeniami twórców marki goście, przekraczając próg restauracji, wchodzą do azjatyckiej dżungli. W środku można poczuć się jak w opuszczonym domu ukrytym w gąszczu tropikalnej przyrody. Autorom koncepcji nie chodziło o to, żeby wszystko było fabrycznie nowe, ale by tworzyło spójny klimat i atmosferę. Sufit opleciono sztucznymi roślinami i konstrukcjami z bambusa. Na środku ustawiono surowe bale ponadstuletniego drewna przywiezione z dawnych łódzkich hal fabrycznych. Menu King Konga opracowała Magda Klimczak, autorka bloga Dare to Cook i łódzka fotografka kulinarna. W karcie kryje się potężna dawka tajskiej kuchni. Od przystawek, przez zupy, dania główne, aż po desery i napoje. Wszystko jest inspirowane smakami Tajlandii. Są potrawy z tradycyjnej, domowej kuchni, jak chociażby curry i aromatyczne zupy, ale także - jak przystało na Piotrkowską 217 - specjały azjatyckiego street food-u.
Wszystkie komentarze