Pho Shop
Aromatyczny, sycący wietnamski rosół. Tak w skrócie można opisać zupę pho, specjalność otwartego niespełna dwa miesiące temu Pho Shopu (ul. Tuwima 1). Lokal powstał z połączenia sił dwóch kulinarnych projektów: Sushi w Dłoń i Snecz Gotuje. W stałej karcie znalazły się dwa rodzaje zupy pho - mięsna i wegańska. Klasyczna wersja przyrządzana jest na bazie korzennego bulionu wołowego. Do każdej porcji dodawany jest makaron ryżowy, kiełki mung, szczypiorek, kolendra, limonka oraz mięso (wołowina parzona, wołowina z woka lub tatar wołowy). Wegańskie pho przyrządzane jest na wywarze warzywnym doprawianym - podobnie jak w wersji mięsnej - korzennymi przyprawami, m.in. anyżem, cynamonem, ziarnami kolendry i kardamonem. Wśród dodatków odnajdziemy m.in. makaron z marchewki, grzyby shimeji i marynowane tofu.
Chociaż zupy w Pho Shopie odgrywają kluczową rolę, to w krótkim menu znalazło się też miejsce na inne specjały. Goście mogą zamówić m.in. kilka rodzajów przyrządzanych na parze bułeczek bao. Kartę dań zamykają "załadowane frytki" serwowane na kilka sposobów, m.in. z szarpaną kaczką, bekonem i serem cheddar.
ZOBACZ TAKŻE: Pho Shop pokazuje, jak smakuje Azja w amerykańskim wydaniu
Wszystkie komentarze