Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Wyborcza.pl
"Krwawe" usta z jabłek i bananowe duchy na warsztatach kulinarnych
Czy z dyni można tylko wyciąć lampion? Oczywiście, że nie. Można ją też zjeść, najlepiej w postaci specjalnego, halloweenowego przysmaku. Jak takie przyrządzić dzieci dowiedzą się w niedzielę, 31 października w Qulinarium w Manufakturze.
Dzieci od 4 lat będą mogły wziąć udział w warsztatach bento kawaii, czyli japońskiej sztuki komponowania posiłków. Podstawą bento jest lunchbox, w którym układa się skrupulatnie przemyślane kompozycje, bazujące na warzywach i owocach. Ponieważ pierwsze zajęcia wypadają w Halloween, nie mogło na nich zabraknąć "krwawych" ust z jabłek, bananowych duchów, pająków, mioteł dla czarownic i dyniowych potworów.
Jak zapewniają organizatorzy, podczas zajęć, pod czujnym okiem animatorów, dzieciaki dowiedzą się nie tylko, jak prawidłowo kroić czy obierać owoce i warzywa, ale także poznają podstawy popularnej wśród foodies sztuki carvingu, czyli artystycznego rzeźbienia owoców.
Warsztaty z okazji Halloween będą pierwszymi z cyklu zajęć kulinarnych dla dzieci - kolejne edycje będą odbywać się w każdą niedzielę w strefie Qulinarium, w dwóch turach: o godz. 12 i 14. Aby zapisać dziecko na warsztaty, należy zadzwonić pod numer telefonu 698 213 862. W zajęciach mogą wziąć udział dzieci od 7 lat samodzielnie, lub od 4. lat - z opiekunem. Podczas zapisów należy podać imię i nazwisko dziecka oraz wybraną godzinę: 12 lub 14. Koszt warsztatów to 40 zł.
Wszystkie komentarze