Fot. Marcin Stępień / Agencja Wyborcza.pl
Obiad w Uniejowie
Wielu łodzian w trakcie długiego weekendu zdecyduje się na wizytę w Uniejowie. Turyści korzystający z tamtejszych basenów najczęściej wybierają restaurację Termalną na terenie kompleksu. Ci, którzy dysponują resztką sił, powinni wybrać mniej zatłoczoną restaurację Herbową na pobliskim zamku (gdy jest ładna pogoda, można skorzystać z tarasu z widokiem na park). Dominują klasyczne dania kuchni polskiej. Można przyjść tu także na kawę i ciasto lub deser lodowy.
W okolicach kompleksu term można zjeść także na terenie Zagrody Młynarskiej. To kompleks pięciu zabytkowych obiektów przeniesionych do Uniejowa z terenu województwa łódzkiego. W chałupie z połowy XIX w. ze Skotnik zaaranżowano karczmę. Można tu podziwiać oryginalny piec do wypieku chleba, na strychu znajduje się tradycyjna wędzarnia. Do jedzenia jest np. gulasz z dzika, pierogi ręcznie robione, kluski na parze, zalewajka, gołąbki z kaszą gryczaną. Do picia: świeżo tłoczone soki z sezonowych owoców, kwas chlebowy lub piwo regionalne.
Uniejów nakarmi także turystów poszukujących bardziej wyszukanych dań. W otwartym niedawno czterogwiazdkowym ośrodku wypoczynkowym Lawendowe Termy od godz. 13 można skorzystać z restauracji hotelowej. Szefową kuchni jest tu znana propagatorka ruchu slow food - Urszula Czyżak, która przez długie lata była odpowiedzialna za menu restauracji Klub Piotrkowska 97 w Łodzi.
Herbowa, ul. Turecka 12, Uniejów
Zagroda Młynarska, ul. Zamkowa 2, Uniejów
Restauracja w hotelu Lawendowe Termy, ul. abp. Jakuba Świnki 10, Uniejów
Hotel Lawendowe Termy
Wszystkie komentarze