Przystawki: tatar wołowy, Jack Daniel's, dym, jajko przepiórcze, domowe pikle lub pasztet z soczewicy, tapenada, crostini, domowe pikle.
Dania główne: filet z kaczki sous vide, buraki, gnocchi lub szakszuka z pieczarkami, pieczona papryka, feta, rukola.
Desery: lody pietruszkowe, kruche ciastka, słony karmel lub pudding z tapioki, mus mango, beza.
Szwalnia Smaków - Słodka Nić, ul. Piotrkowska 217
Przystawki: ziołowy shortbread, tatar z tuńczyka, cytrynowa włoska beza lub ziołowy shortbread, tatar z buraka, włoska beza z kozim serem.
Dania główne: polędwiczki wieprzowe macerowane w oleju kokosowym, mięcie, pietruszce i chilli, Ziemia czekoladowa i puree jogurtowo-marchewkowe lub bakłażan macerowany w miso i miodzie, ryż z nutą jaśminową, prażone nerkowce w cukrze kokosowym.
Desery: eklerek z solonym karmelem i ganashem z marakuji lub mus z palonej białej czekolady, kruszonka migdałowa, owoce karmelizowane w winie musującym.
TOMASZ STAŃCZAK
Szyby Lustra, al. Piłsudskiego 14
Przystawka: velouté z zielonego groszku z oliwą miętową, ciastkiem francuskim z migdałami, musem z koziego sera i limonkowym ogórkiem.
Dania główne: brzuch wieprzowy pieczony w niskiej temperaturze z jus z pieprzem syczuańskim, purée jabłkowym, emulsją estragonową i zielonymi szparagami lub sałatka z pieczonymi ziemniakami, zielonymi szparagami, jajkiem w koszulce, bryndzą, sałatą i vinaigrettem estragonowym.
Deser: maślane ciastko z rabarbarem pieczonym z wodą różaną, kremem chałwowym i pomarańczą.
TOMASZ STAA'CZAK
Trattoria Italiana, ul. Woronicza 1/3
Przystawki: bisque z kraba, mule, sercówki i peperoncino lub "Finocchio" - koper włoski, grana padano, pistacje, estragon.
Dania główne: pałasz ogoniasty, ziemniak, raviolo z homarem i krewetką, anchois, kapary, salikornia lub "Navone" - brukiew, taleggio, cykoria, marchew, szczypior.
Deser: burrata, wiśnie, crema pasticcera z tonką, cynamon.
restaurantweek.pl
Wszystkie komentarze