Wall Street BBQ, al. Piłsudskiego 10
Menu Wall Street BBQ skomponował kucharski duet z Fariny Bianco: szef kuchni Kamil Maćkowski i jego zastępca Dawid Walas. Podstawą karty jest odpowiednio wyselekcjonowane mięso. Młodzi kucharze długo szukali właściwego dostawcy. Po wielu próbach wybór padł na wołowinę z brązowych krów rasy simental. Mięso sprowadzane jest od polskiego hodowcy spod czeskiej granicy.
Na przystawkę można zamówić tatar wołowy z dodatkiem marynowanych grzybów, ogórka, gorczycy i żółtka. O ile wygląd siekanego mięsa nie powinien nikogo zdziwić, o tyle sposób jego podania już tak. W Wall Street BBQ tatar serwowany jest nie na talerzu, ale w specjalnie przygotowanej do tego celu kości. Na starter do wyboru jest też carpaccio z polędwicy wołowej, marynowany łosoś, szparagi lub śledź podawany z kiszoną cebulą, kwaśną śmietaną, żelem z wódki i pokruszonym pumperniklem.
Na większy apetyt świetnie sprawdzą się burgery. W Wall Street BBQ są one przyrządzane na siedem różnych sposobów. W każdym z nich odnajdziemy 200 g wołowiny klasy premium. Wśród autorskich kompozycji kucharzy znalazł się m.in. Tomato burger, podawany w wypiekanej z suszonymi pomidorami czerwonej bułce z dodatkiem rukoli, karbowanej sałaty, czerwonej cebuli, gorgonzoli, bazyliowego majonezu i pesto. W czarnej bułce barwionej sepią serwowany jest burger Owoce morza z krewetkami, mango, awokado, sałatą i pomidorem. Można także skusić się na burgerowe trio i spróbować trzech smaków naraz. W porcjach po 70 g goście otrzymają burgery z owocami morza, pastrami i suszonymi pomidorami. Wszystkie burgery sprzedawane są w zestawie z frytkami belgijskimi, ketchupem i sałatką colesław. Ceny wahają się od 21 do 39 zł.
Czytaj więcej.
TOMASZ STANCZAK
Wszystkie komentarze