Fot. Michał Skoczek
Pierogi - bez tego się nie da
Wigilijne pierogi to absolutny must have na świątecznym stole i potrawa, która dla wielu jest najważniejszą spośród tradycyjnej dwunastki. Tę miłość klientów do pierogów dobrze znają w łódzkich pierogarniach. Przed Bożym Narodzeniem można tam zamówić nie tylko klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ale także z innym postnym nadzieniem. Są też inne wigilijne potrawy.
Pierogarnia Teremok (ul. Piramowicza 11/13 i Piotrkowska 36) jest w okresie okołoświątecznym oblegana przez miłośników pierogów. Można tam pod tel. 536323433 i 422071071 zamawiać uszka z grzybami (20 szt - 25 zł), pierogi z kapustą i grzybami (6szt - 18 zł), pierogi z makiem (10 szt - 18zł), pierogi z ziemniakami i grzybami (6szt - 18zł), pierogi z fasolką szparagową (6szt - 18zł), ruskie, ale bez boczku (6szt - 18zł) i na słodko, z serem (6szt - 18zł).
Pierogarnia Stary Młyn z ul. Piotrkowskiej 37 proponuje pierogi z wody - z grzybami lub ruskie - w cenie 2,96 zł za sztukę i z pieca - po 5,46 zł. A do pierogów można zamówić barszcz czerwony - 17,96 zł za 0,9 litra, albo barszcze czerwony z uszkami - 22,96 zł lub zupę grzybową z kluseczkami półfrancuskimi - 25,96 zł.
Zamówienia pod tel. 534 742 050 przyjmowane są do 19 grudnia, lub - jak piszą na stronie Starego Młyna, "do wyczerpania naszych pierogowych możliwości". I nie jest to oferta dla tych z mniejszym apetytem, bo minimalna wartość zamówienia to 200 złotych.
Takich ograniczeń nie ma w Pierogarni Co Ludzie Powiedzą (ul. Rąbieńska/Kwiatowa i Motylowa/ Jagiellońska), gdzie można kupić dowolną ilość pierogów z kapustą i grzybami w cenie 1,5 zł za sztukę. Termin mija 17 grudnia, a zamówienia przyjmowane są pod tel. 571 048 473.
Wszystkie komentarze